Oferta

Dezynfekcja

Jest to proces niezbędny, jeśli chcemy uchronić drób przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i pierwotniakowymi oraz przed wieloma innymi chorobami. Aby działania o charakterze dezynfekcyjnym były skuteczne, konieczna jest fachowa wiedza oraz środki do dezynfekcji najwyższej jakości.

Poniżej prezentujemy etapy skutecznej dezynfekcji

1. Mycie

Zalecamy dwie metody: mycie pianowe lub mycie przy pomocy środka żelowego.

Mycie pianowe - nałożenie preparatu pianowego wysoko alkalicznego na całą powierzchnię obiektu. Nałożenie aktywnej piany zapewnia dobre przyleganie do powierzchni, preparat ma dużą moc rozpuszczania zabrudzeń oraz silne działanie emulgujące.

Mycie żelowe - nałożenie preparatu alkalicznego w postaci żelu (aby uzyskać postać żelu, preparat Biogel musimy nałożyć w stężeniu 7%). Preparatem pokrywamy całą powierzchnię kurnika, karmniki, systemy pojenia. Zalety tej metody to dokładne pokrycie preparatem wszelkich powierzchni, wydłużony czas kontaktu, bardzo dobry efekt penetracji zabrudzeń. Metoda polecana jest do zaschniętego, uporczywego brudu, przy długich cyklach produkcyjnych.

2. Spłukiwanie wodą pod wysokim ciśnieniem

Cała powierzchnia wraz z zanieczyszczeniami zostaje spłukana wodą pod wysokim ciśnieniem. Pozwala nam to dobrze usunąć pozostałości brudu.

3. Dezynfekcja

Dezynfekcja na mokro - pokrycie całej powierzchni budynku preparatem dezynfekcyjnym. Można nałożyć go w formie oprysku lub piany (tylko preparaty mające właściwości pienne). Zabieg ma na celu usunięcie mikroorganizmów znajdujących się na powierzchniach produkcyjnych.

4. Wypalanie posadzki

Posadzka zostaje profesjonalnie wypalona, aby przygotować powierzchnię do dezynfekcji końcowej.

5. Zamgławianie termiczne

Dezynfekcja końcowa - zamgławianie, dokonujemy tego po zaścieleniu kurnika. Ta metoda dezynfekcji daje dobry efekt szczególnie w miejscach trudno dostępnych. Zamgławiony kurnik zamykamy na kilka godzin, następnie wietrzymy. Do tak przygotowanego budynku możemy wprowadzać zwierzęta.